Verlichting aanhanger
Net zoals je auto heeft je aanhanger verlichting nodig. En we leven hier niet in het Wilde Westen. Die verlichting moet dus aan bepaalde regels voldoen. Hier vind je alle nodige informatie, zodat je aanhanger helemaal in orde is. Voor de volledigheid geven we gelijk mee welke reflectoren je aanhanger moet hebben. Zo kun je veilig de weg op. Light it up!
1. Achterlichten
Elke aanhangwagen moet achterlichten hebben. Logisch, want het zicht op de achterlichten van je voertuig is geblokkeerd.
2. Stoplichten
Als je met je auto remt, geven je stoplichten dat aan. Op je aanhanger zijn ze natuurlijk verplicht. Je vindt ze aan de achterzijde. Wanneer je vertraagt, lichten ze rood op.
3. Richtingaanwijzer
Need we say more? Richtingaanwijzers, pinkers, noem ze wat je wil. Ze zijn helemaal verplicht op elke aanhanger.
4. Standlichten
Aanhangers tot 160 cm breed hebben verplicht minstens 2 standlichten.
Bij aanhangers smaller dan 160 cm moet je die combineren met reflectoren: witte aan de voorkant en oranje aan de zijkant.
Is je aanhanger breder dan 160 cm? Dan moet je aan de voor- en zijkanten standlichten voorzien.
5. Breedtelichten
Breedtelichten geven aan hoe breed je aanhanger is. Bij aanhangers breder dan 160 cm zijn ze
verplicht. Wanneer je standlichten aangaan, lichten je breedtelichten vanzelf op.
6. Mistlichten
Mistlichten zitten meestal verwerkt in de achterlichten van je aanhanger. Aan de achterzijde moet je aanhanger verplicht 1 of 2 mistlichten hebben. Dat geldt zowel voor aanhangers met als zonder eigen kenteken. De enige uitzondering op de regel zijn aanhangers met een MTM van meer dan 750 kg, gebouwd voor 31 december 1997.
7. Omtrekverlichting
Heb je een brede aanhanger? Dan overweeg je best omtreklichten. Dat zijn rood-witte lichten die de hele zijkant en de bovenkant van de aanhanger aanduiden. Bij aanhangers vanaf 210 cm breed zijn ze verplicht.
8. Kentekenverlichting
Je kenteken moet altijd zichtbaar zijn, ook in het donker. Daarom is de verlichting ervan verplicht, net zoals bij je auto of je bestelwagen.
9. LED
De laatste jaren boomt LED-verlichting als nooit tevoren. En ook bij aanhangers zie je meer en meer leds. Ze zijn helder en zuinig, schokbestendig en hebbben een lange levensduur. What’s not to like? Is de verlichting van je oude trailer aan vervanging toe? Dan is een LED-installatie misschien iets voor jou!
10. Reflectoren
Reflectoren zijn een essentiële aanvulling op je lichten. Aan de zij- en achterkant zijn reflectoren verplicht voor alle aanhangers.
Achterzijde:
- 2 gelijkzijdige driehoeken van 15-20 cm met een punt omhoog
- Op een vlak en loodrecht op de lengteas
Zijkant:
- Minstens 2 oranje reflectoren aan elke zijkant
- Bij lange aanhangers kun je er meer bevestigen
Aansluiting
Wanneer je je trailer aan je wagen koppelt, moet je een stekker aansluiten. De elektronica van je aanhanger wordt via deze stekkerdoos gestuurd.
Er bestaan 2 types: 7-polige en 13-polige stekkers. Vandaag is de 13-polige stekker van Jaeger het belangrijkste systeem op de markt.
13 polige stekker met 8 pins
Naast Jaeger bestaan er ook 13-polige stekkers van Multicon. Die hebben niet hetzelfde
aansluitingspatroon. Een groot voordeel van Multicon is dat je er 7-polige stekkers op kunt
aansluiten.
7-polige stekkers zijn de oudere variant. Deze stekkerdozen zijn beperkt: je kunt er geen
achteruitrijverlichting mee aansturen. Daarom worden 7-polige stekkers op oude aanhangers
dikwijls vervangen door 13-polige stekkers.
Pro tip:
Er bestaan verloopstekkers. Daarmee los je het probleem van 2 verschillende stekkers op.
Let er wel op dat ze geen extra functies met zich meebrengen. Combineer je een 7-polige stekker met een 13-polige stekker? Dan zal je alleen de functies van de 7-polige kunnen gebruiken.
Controle
Zoals je ziet heeft de gemiddelde aanhanger heel wat verlichting. Natuurlijk is het belangrijk dat die lichten naar behoren werken. Een regelmatige controle hoort er dus bij. En dat doe je beter met z’n twee.
Hoe ga je te werk? Easy!
Zorg dat iemand achter de aanhangwagen staat. Test alle lichten zoals je bij je auto doet. Ziet je helper een probleem? Dan wordt dat een aandachtspunt.
Kan niemand je helpen? Zet een spiegel of een reflecterend vlak achter je aanhanger. Zo zie je
vanuit de driver’s seat of alle lichten werken.
Merk je dat je lichten knipperen of dat er een storing is? Behandel je stekkerdoos dan met
contactspray. Intensief gebruik of vuil kan ervoor zorgen dat de stekker niet goed geleidt. Met
contactspray herstel je de geleiding.
Lost contactspray het probleem niet op? Kijk na of je nergens een kabelbreuk of losse kabels ziet. Controleer ook op kapotte lampen. Lukt het ook zo niet om je verlichting aan de praat te krijgen? Dan schakel je misschien beter een erkend technieker in. Je Eduard-dealer kan je vast helpen!
Heb je binnenkort een onderhoud gepland voor je aanhanger? Of ga je ermee naar de keuring? Zorg dat je lichten in orde zijn.
Light it up!
De verlichting van je aanhanger is moet altijd perfect werken. Essentieel voor de veiligheid, maar ook om aan de regels te voldoen. Controleer je lichten op regelmatige basis. Merk je dat er een probleem is? Dan kijk je de contacten na. Krijg je het systeem zelf niet aan de praat? Je Eduard-dealer is een kei in het oplossen van problemen!